Любопитно
preventherbal.com-logo

Наша основна цел e да бъдем ваш помощник и съюзник във воденето на един по-здравословен, по-балансиран и щастлив живот!

Периодично ще Ви запознаваме с интересни и любопитни факти, отнасящи се до продуктите ,които Ви предлагаме.

1200x400-1DDFOKF

АШВАГАНДА- ДРЕВНАТА БИЛКА, КОЯТО ЩЕ СТОРИ ЧУДЕСА ЗА ВАС

 

Ако трябва да изберете само едно медицинско растение, което да имате с вас, Ашваганда би представлявал един от най-добрите избори, които можете да направите. Това растение е като швейцарското ножче на билките. Познато още като индийски женшен, Ашваганда прави всичко нужно, за да подобри здравето ви. Това растение влияе позитивно на почти всяка една система в тялото ви, поради което и древните индийци са го считали за една от най-добрите билки, които човечеството някога е познавало. Една от 7 тайни за дълголетието на тибетците е всекидневна употреба на Ашваганда.

Ашваганда е и един от най-силните ни познати адаптогени, което означава, че растението възобновява баланса в тялото и съзнанието. Ашваганда се откроява най-много с ефектът на растението върху мозъчната, нервната и ендокринната система, както и във възможността да осигури на съзнанието, тялото и духа баланс и хармония. Ако се чувствате неспокойни, Ашваганда ще ви успокои; ако се чувствате постоянно уморени, Ашваганда ще ви осигури приток на енергия и издръжливост. Сякаш самата билка притежава собствена интелигентност и някак знае от какво точно се нуждае тялото ви, осигурявайки ви именно това. Поради това растението е познато и като “rasayana”, което може да се преведе като “възстановяваща билка”. Невероятен ЕФЕКТ ВЪРХУ НАСТРОЕНИЕТО И СТРЕСА Едно от най-ценните предимства на Ашваганда е ползата, която билката има по отношение на стрес, неспокойство и настроение. Множество изследвания са показали, че приемането на достатъчно количество Ашваганда за период от пет дни осигурява ефект на намаляване на безпокойството, равностоен на приема на лоразепам. Растението осигурява и ефект, подобен на антидепресанта имипрамин, но без негативните ефекти или склонността към пристрастяване.

Ашваганда намалява и ефектите на стрес върху мозъка до 80% или повече, което прави това растение ключово за хората, които изпитват чувство на бърнаут или работят в среда с високи нива на стрес. След проведено изследване е установено, че ашваганда намалява нивата на хормона кортизол - свързан със стреса.

РЕГЕНЕРАЦИЯ НА НЕРВНАТА СИСТЕМА и мозъка

Една от основните ползи на Ашваганда е доказана в различни университети където са стигнали до извода, че билката регенерира нервните клетки и дендритите в мозъка и тялото, което и спомага за лечението на заболявания като Алцхаймер или Паркинсон. Ашваганда подобрява и комуникацията между нервните клетки и стимулира умението на тялото да се справя с вреди в нервната система. Качествен и спокоен сън Ашваганда е билка, която е показала забележителни резултати по отношение на достигането на дълбок сън, без сутрешния “махмурлук”, с който се свързват много приспивателниАшваганда увеличава нивото на ацетилхолин в мозъка, което се свързва с по-добра памет, мозъчна функция и интелигентност.

Една от невероятните ползи на Ашваганда са и повишените нива на GABA - успокояваш нервотрансмитер, който допълва действията на ацетилхолина. Растението също така увеличава продукцията на азотен оксид, регулирайки притока на кръв и налягането на артериалната система, което увеличава кислородните нива в мозъка. Приток на енергия.ДЪЛЪГ ЖИВОТ И БОРБА С РАКА *Ако се чувствате неспокойни, ашваганда ще ви успокои; ако се чувствате постоянно уморени, ашваганда ще ви осигури приток на енергия и издръжливост. Сякаш самата билка притежава собствена интелигентност и някак знае от какво точно се нуждае тялото ви, осигурявайки ви именно това. Поради това растението е познато и като “rasayana”, което може да се преведе като “възстановяваща билка”.

Научните изследвания са доказали, че ашваганда увеличава продължителността на живот. Установено е, че билката намалява и растежа на раковите клетки в хората. Изследователи проведоха клетъчни учения, доказващи, че ашваганда намалява възможността на раковите клетки да се възпроизвеждат при определени типове рак. Лабораторните анализи показват, че билката притежава типове анти-туморна активност и може да намали много от негативните ефекти при химиотерапия.

Освен това, растението мощно стимулира имунната система, увеличава продукцията и активността на белите кръвни телца, борещи се със заболяванията, и увеличава нивата на супероксид дисмотаза и глутатион пероксидаза - два от най-мощните антиоксиданти подобряващи здравето.

Ендокринната система е тази, която управлява почти всяка друга система и процеси в тялото.

Тя представлява серии от генериращи хормони жлези в цялото тяло. По много начини, доброто състояние на тези жлези определя и цялостното здраве на човека, особено и настроението. Както и може би вече сте предположили, ашваганда по един мощен начин хармонизира и балансира много от ключовите “играчи” във вашата система, особено тириодните и адренални жлези.

Един от най-невероятните аспекти и ползи на ашваганда е това, че растението помага на хора както с хипер, така и с хипо тироидни проблеми.

В множество изследвания е показано, че растението нормализира тироидния хормон, без значение в кой от двата спектъра сте попаднали. Същото важи и за адреналните жлези, които имат силно влияние върху вашето здраве и психологически баланс. Според традиционната медицина, небалансираните или нискоактивни адренални жлези водят до умора, страх, притеснение, тревожност и слабост. Ашваганда помага за елиминирането на тези проблеми и производството на енергия, позитивно настроение, увереност и душевен мир.

Доброто състояние на тироидните и адренални жлези имат директно влияние върху нашата сексуална жизненост, включително либидото и особено за мъжете - представянето.

Ашваганда често е наричана “виаграта на билките”, най-вече заради стимулирането на азотния оксид, което подобрява сексуалното представяне у мъжете и дори служи като средство за борба с импотентността. Ашваганда се припознава и като средство за стимулиране на плодовитостта у мъжете, заради свойствата си за увеличаване на тестостерона в мъжкия организъм. Билката често се използва като афродизиак при мъже и жени.


Момордика ще ви спаси от рак


Момордика (Momordica Charantia), по-познат като „горчив пъпеш“, е един от най-полезните растителни представители на планетата. Въпреки че повече прилича на краставица, отколкото на пъпеш, и фактът, че на вкус е горчив, Момордика е тропически плод от семейство Тиквови. От известно време насам в публичното пространство се коментират противораковите действия на горчивия пъпеш.

Ново изследване пък доказа, че сокът от Момордика осезаемо потиска растежа на панкреасни тумори в мишки. Но за това – след мъничко. Любопитен е фактът, че макар плодът от векове да се консумира в изобилие в западната медицина навлиза едва през последните няколко години. Как и защо невероятните му антиоксидантни, противовъзпалителни и антидиабетични свойства са останали скрити за нас, остава неясно.

Именно благодарение на новите изследвания, към гореспоменатите полезни действия на горчивия пъпеш се присъединява антираковотодействие.. Момордиката е показала силно изразена активност срещу рака на гърдата, простата, дебелото черво, черния дроб, стомаха и назо-фаринкса, както и срещу левкемията и невробластома. Най-значимата полезна новина на тема горчив пъпеш обаче е потенциалната цитотоксичност на плода срещу всичките четири панкреасни ракови клетъчни линии.

Изследователи от Раковия център на университета в Колорадо приготвили сок от пъпеша, като просто закупили плода от местен магазин, премахнали вътрешната част и семесата и приготвили полезната течност с обикновена сокоизстисквачка. Когато по-късно сокът бива тестван върху туморни клетки, той показал невероятните си способности. Въпреки че изследванията (илюстрирали потискане на тумор на панкреаса в размер на 64%) са извършени върху лабораторни мишки, дозите са напълно постижими при хора.

Това откритие идва в много интересен момент, тъй като все повече международни фармацевтични гиганти се състезават в създаването на лек срещу рака. Иначе природата за пореден път ни доказа, че в нея има всичко, от което човек (може да се) нуждае.


Центела Азиатика


Центела азиатика е позната на традиционната Китайска медицина още от края на ІІ век със способностите си да подпомага паметта. Тя расте по южните острови в Тихия океан, на Мадагаскар и Цейлон, в Китай, Има силна антиоксидантна активност особено върху нервните клетки, чрез защита на кортикалните неврони от глутамат-токсикация.

Лечебни свойства Центела азиатика подобрява функциите на мозъка - способността за учене, паметта, намалява психическото напрежение, подобрява вниманието и способността за концентрация, действа антидепресивно.

В тази си част действието ѝ е подобно на Бакопа мониери, но бакопата има по-силно успокоително действие. Центела азиатика влияе благоприятно върху здравето на сърцето, има ясно изразено антивъзпалително действие, което влияе особено положително при хронична венозна недостатъчност, както и ревматизъм. Центела азиатика подпомага заздравяването на рани като стимулира синтезата на колаген и подтиска някои ензими, които водят до разграждането му. Центела азиатика има общоукрепващо и тонизиращо действие.

Тя е от онези билки, които аз категоризирам като билки-храни, които са най-добри като част от начина на живот и хранене, за които човек не трябва да чака да се разболее за да започне да ги приема. Някои от компонентите в растението изглежда са активни дори и в много ниски концентрации и като цяло дозировката варира в много широки граници. 

Подобно на Бакопа мониери положителните ефекти върху работата на мозъка се проявяват след по-продължителен прием. Няма странични и токсични ефекти, дори и при прием на големи количества. Вкусът е приятен и напомня магданоз, но не е толкова интензивен. Хилядолетните предания за лечебните свойства на готу колата са подкрепени с множество изследвания.

Ако имате проблем с кожните заболявания, като псориазис и дерматити, които се срещат все по-често?

Кожата е този орган, който ни отделя и свързва с външния свят. Тя поема първа всички агресори във въздуха и водата. Това е и една от основните причини все по-често да се срещат различни кожни заболявания, независимо от възрастта, мястото или начина на живот. В добавка – кожните заболявания са и едни от най-упоритите за лечение. Изискват много време и търпение.

Решението е Центела азиатика (Готу кола)

Центела азиатика отключва извора на младостта. Това е и другото име на билката, чиито листа и стебла се използват в традиционната китайска, африканска и аюрведическата медицина. Тя подобрява кръвообращението и укрепва тъканите. Изключително подходяща при отоци на краката, целулит и различни кожни проблеми. Центела азиатика стимулира производството на колаген, като по този начин изглажда фините линии и бръчки.


• ОКТ.6 • Публикации Използвана литература: 1. Куриан, Алис и Санкар, М.Аша. Лечебни растения . [Ed.] KV Петър. Делхи: New India Publishing, 2007. Vol. Vol. 2. ISBN: 81-89422-42-1. 2. Пури, Харбанс Сингх. Расаяна: Аюрведа билки за дълголетие и подмладяване . Лондон: Тейлър и Франсис, 2003. Vol. Vol. 2. ISBN: 0-415-28489-9. 3. Древна медицина, съвременна употреба: Withania somnifera и нейната потенциална роля в интеграционната онкология . Уинтърс, Мари. [Ed.] Катлийн А. Ръководител. 4, Napa: Thorne Research, Inc., декември 2006, Алтернативна медицинска рецензия, Vol. 11, стр. 269-277. ISSN: 1089-515. 4. Дюк, Джеймс А. и Кастелман, Майкъл. Зелената аптека против стареене рецепта: билки, храни и природни формули, които да ви държат млади. Емаус: Родале Инк .: Press of St. Martin, 2001. ISBN-13: 978-1-57954-198-9. 5. Рамауат. Билкови лекарства: Етномедицина към съвременната медицина . Берлин Хайделберг: Springer-Verlag, 2009, 14, pp. 221-238. ISBN: 978-3-540-79115-7. . 6. Зимербърг, Бети . IIIA7. Положителна невромодулация на GABAa рецептори: Транквилизатори. Williams College Neuroscience . [Online] 2000. [Cited: 14 април 2011 г.] http://www.williams.edu/imput/synapse/pages/IIIA7.htm . 7. Willania somnifera Dunal (Ashwagandha): Обещаващо средство за лечение на сърдечно-съдови заболявания . Оджа, Средеш Кумар и Ариа, Дхарамвир Сингх. [Ed.] Cengiz Beyan. 2, Анкара: Публикации на IDOSI, 2009, World Journal of Medical Sciences, vol. 4, стр. 156-158. ISSN: 1817-3055. 8. Одобрение, Реймънд. Ефикасността и безопасността на традиционните растителни лекарства . Отава, Онтарио: Национална аборигенна здравна организация, 2008 г., стр. 1-40. 9. Withania somnifera Подобрява качеството на спермата при свързаното с стреса мъжко плодородие . Mahdi, Abbas Ali, et al., Et al.[Ed.] Едуин Л. Купър. ID номер 576962, Ню Йорк; Кайро: Прессъобщение на Оксфордския университет, 29 септември 2009 г., Допълваща и алтернативна медицина, базирана на доказателства, том. 2011, с. 1-9. DOI: 10.1093 / ecam / nep138;Https://www.hindawi.com/journals/ecam/2011/576962/ . ISSN: 1741-427X. . . 10. NIIR съвет на технологиите. Наръчник по билкови продукти (лекарства, козметика, тоалетни принадлежности, парфюми) . Делхи: Национален институт за индустриални изследвания, 2002 г. ISBN: 81-86623-45-5.

© 2018 - PreventHerbal.com - Всички права запазени